Funktionen
Gründungsbeauftragter
Organisation
Denomination und Fachgebiete
Apparate- und Anlagentechnik Lebensmittelindustrie mit den Schwerpunkten Hygienischer Apparatebau und Prozesstechnik in der Lebensmittelindustrie: Lebensmittelverfahrenstechnik, Verfahrenstechnik allgemein, Hochdrucktechnik, Apparatebau
Biographie
1994 - 2000
Wissenschaftlicher Mitarbeiter, Promotion, TU Hamburg-Harburg
1993 - 1994
MAX-Buchner-Stipendiat der DECHEMA,
1987 - 1993
Ausbildung, berufliche Tätigkeit,
Publikationen
2019
Pietsch. A: Sicherheit beim Arbeiten mit Hochdruckapparaturen, in in ProcessNet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik
2018
Pietsch. A: Ternary phase equilibrium data of caffeine-water-scCO2 and consequences for supercritical decaffeination processes, in Conference I.S.A.S.F. Antibes, France
2018
Zizovic I.; Jaeger P.; Pietsch A.: Production of materials with antimicrobial properties by a combined supercritical extraction and impregnation process, in Conference I.S.A.S.F. Antibes, France
2017
Pietsch. A: Decaffeinating coffee – processes and quality, in Follmer B.: The Craft and Science of coffee , S. 225-243, Academc Press, Elsevier, ISBN 9780128035207
2016
Pietsch. A: Gasunterstützte Pressung – Prozesstechnik und Erkenntnisse in den letzten Jahrzehnten der Hochdruckforschung, in Deutsche Gesellschaft für Fettwissenschaft DGF Jahrestagung
2016
Pietsch; A.; Jaeger, P: Flash cleaning of turbine blades - a special process with supercritical CO2 in daily use, in Conference PROSCIBA, Chile
2016
Pietsch, A.; Swidersky, P: Regular use of a supercritical extraction plant in engineering education, in Conference PROSCIBA, Chile
2016
Ivanovic, J.; Fanovich, A.; Pietsch, A.; Jaeger, P: Supercritical CO2 Impregnation of PCL and PCL-Composites, in European Meeting on Supercritcial Fluids EMSF
2016
Kurth, M.; Sittel, G.; Pietsch, A.: Viskositäten und Rührerkennzahlen bei der Zuckerkristallisation, in in Processnet Fachgruppe Lebensmittel-Verfahrenstechnik
2015
Finck, M., Amro, Moh‘d M.; Freese, C.; Erbe, M.; Jaeger,P.; Pietsch A: Einfluss des Drucks auf die Stabilität und die Struktur von CO2-Schäumen, in in ProcessNet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik
2014
Bejarano Chavarro, A.; del Valle, J.M.; Pietsch, A.: Interfacial effects of aqueous aroma solutions at elevated pressures, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik
2014
Müller, M.; Pietsch, A.; Eggers, R: Gas assisted pressing on pilot scale , in Eur. J. Lipid Sci. Technol. , Wiley, doi.org/10.1002/ejlt.201300321
2013
Pietsch, A.: Farbbestimmung von Röstkaffee, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik
2012
Pietsch, A.; Swidersky, P.: Erfahrungen mit dem Einsatz einer Hochdruckextraktionsanlage in der Ingenieursausbildung, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik
2012
Pietsch. A: High pressure measuring devices, in Eggers R.: Industrial High Pressure Applications: Processes, Equipment and Safety, S. 335-367, Wiley-VCH , ISBN 9783527325863
2011
Pietsch, A.; Eggers, R.: Gas-assisted oilseed pressing - Design of and tests with a novel high-pressure screw press, in Procedia Food Science, S. 1381-1387
2011
Burmester, K.; Pietsch, A.; Eggers, R.: A basic investigation on instant coffee production by vacuum belt drying, in Procedia Food Science, S. 1344-1352
2010
Pietsch, A.; Unger, M.: High-Pressure Cleaning of Turbine Blades with supercritical CO2 - A new high-pressure process comes into operation, in 48th European High Pressure Research Group Int. Conference, Uppsala (Sweden)
2009
Jaeger, P.; Pietsch, A.: Characterization of reservoir systems at elevated pressure, in Journal of Petroleum Science and Eng., Ausgabe 64
2008
Voges, S.; Eggers R.; Pietsch, A.: Gas assisted oilseed pressing, in Separation and Purification Technology, Ausgabe 8
2007
Pietsch, A.; Jaeger, P.: Concentration of squalene from shark liver oil by short-path distillation, in Ingenieur Technik, Ausgabe 79(8)
2007
Voges, S.; Eggers R.; Pietsch, A.: Gasunterstützte Ölsaatpressung, in Chemie Ingenieur Technik, Ausgabe 79(8)
2004
Pietsch, A.; Jaeger, P.; Ambrogi, A.; Eggers, R.: Selected technical and design aspects regarding supercritical processing with a view on carotenoid extraction and decaffeination, in V. Brazilian Meeting on Supercritical Fluids
2001
Pietsch, A.; Eggers, R.: Technology: Roasting, in Ed. R. Clarke: Coffee Recent developments, Blackwell Science
2000
Pietsch, A.: Die Gleichstromversprühung mit überkritischem Kohlendioxid am Beispiel der Hochdruckentcoffeinierung und der Carotinoidaufkonzentrierung, Shaker
1999
Pietsch, A.; Eggers, R.: The mixer-settler principle as a separation unit in supercritical fluid processes, in Journal of supercritical fluids, Ausgabe 14
1999
Pietsch, A.; Eggers, R.; Lockemann, C.A.; Runge, F.: Processing carotenoid-containing liquids with supercritical CO2, International Meeting GVC High Pressure Chemical Engineering, in Wissenschaftliche Berichte des Forschungszentrum Karlsruhe 6271 03/199
1998
Pietsch, A.; Eggers, R.: Basic investigation of integrating a membrane unit into high-pressure decaffeination processing, in Separation and Purification Technology, Ausgabe 14
1997
Pietsch, A.; Eggers, R.: The mixer-settler principle as a separation unit in supercritical fluid processes, in Fourth Italian Conference on Supercritical Fluids and their applications, Italien
1997
Pietsch, A.; Eggers, R.: Basic investigation of integrating a membrane unit into high-pressure decaffeination processing, in Euromembrane '97, Twente Niederlande
1994
Pietsch, A.; Eggers, R.: Kinetics of bleaching of vegetable oils under pressure, in Joint Congress of 2. Eurolipid and 50. DGF Conference, Münster
1994
Waldmann, C; Eggers, R.; Pietsch, A.: Untersuchungen zur Verfahrensentwicklung der Speiseöl-Bleichung unter Einsatz der Hochdruck-Technik, in Fat Science and Technology